Proost u met ons op een goede oogst? U kunt onder het genot van een glas Moët & Chandon Impérial Brut de Harvest Gazette lezen bij een select aantal bars en restaurants.

In het agrarische hart van de Champagne is de beloning van de oogst misschien wel groter dan waar dan ook ter wereld. Elk jaar, van laat in de zomer tot vroeg in de herfst, wanneer de wijngaarden op haar weelderigst zijn en de druiven een prachtige rijpheid hebben bereikt, oogsten de boeren. Het hele jaar is er geduldig gewacht op het moment dat zowel letterlijk als figuurlijk de vruchten geplukt kunnen worden. De grandeur en rijkheid van Moët & Chandon zouden niet kunnen bestaan zonder de goede zorg voor het land én de uitzonderlijke kennis van alle betrokkenen.

De oogst van 2020 gaat de geschiedenis in als de vroegste oogst in de Champagnestreek - en het is een prachtige oogst! Met de prachtige trilogie 2018, 2019 en 2020 zou de Champagnestreek over een paar jaar moeten beschikken over uitzonderlijke blendingsmogelijkheden en millésimes om een gebeurtenis waar de hele wereld op wacht, het einde van de Covid-19-pandemie, met prachtige wijnen te kunnen vieren.

Elke oogst brengt nieuwe lessen met zich mee

Bij Moët & Chandon zorgen wijnboeren het hele jaar door voor de wijngaarden van het huis. Ze hebben in de loop van de tijd geleerd dat de constante zorg voor het land en de wijnstokken van het grootste belang is, want elk seizoen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

Het klimaat in het noorden van Frankrijk is ieder jaar weer anders. Zelfs voor doorgewinterde wijnboeren brengt elke oogst nieuwe lessen, een fris gevoel voor het fruit en een diepere kennis van de wijngaard.

De oogst van 2020 voltooit een uitzonderlijke trilogie: net als in 2018 en 2019 hebben de weersomstandigheden een oogst van zeer hoge kwaliteit mogelijk voortgebracht, één van de basisvoorwaarden voor een geweldige wijn.

Het begin van het jaar werd gekenmerkt door heel veel regen met de natste februarimaand ooit. Midden maart nestelden hitte en droogte zich in de regio en waren wijnstokken 16 dagen eerder dan het tienjarige gemiddelde aan het ontkiemen. De wijnranken verloren deze voorsprong niet meer, er volgde integendeel nog een uitzonderlijk snelle rijpingsdynamiek in de week voorafgaand aan de aankondiging van het begin van de oogst.

De cyclus in de wijngaard

Waakzaamheid is essentieel, de gezondheid van de druiven moet gevolgd worden gedurende alle verschillende seizoenen en weersomstandigheden. Blijven anticiperen op de ontwikkelingen is voor Moët & Chandon de sleutel om de kwaliteit en unieke smaken te verkrijgen die het huis zo ongekend geliefd maken.

Waar vorig jaar het temperatuurrecord werd verbroken (42,9°C), werd dit jaar de droogste juli in de geschiedenis gemeten. Als gevolg van droogte zijn de trossen onder het gemiddelde gewicht, maar in een uitstekende gezondheid. De most is evenwichtig, fruitig, vertoont een mooie frisheid en een grote aromatische expressie; het alcoholgehalte ligt tussen de 10 en 10,5% vol. 

Het proeven van druivenbessen en -pitten en de analyse van het suikergehalte van de druiven, stelt elke wijnbouwer in staat om het begin van zijn oogst aan te passen en zijn druivenplukcircuit per perceel te organiseren in functie van het optimale rijpingsniveau. De tijd op de wijnstok heeft invloed op de specifieke smaaksensatie van elke druivensoort. Elke cépage krijgt vanaf 4 weken voor de oogst aandacht op maat. In deze tijd zorgen de wijnbouwers van Moët & Chandon dat ze tweemaal per week druivenmonsters testen om de algehele gezondheid én rijpheid te beoordelen. Een behoorlijke operatie, waarbinnen alle 1180 hectare wijngaarden van het huis onder de loep genomen worden.

Gezien de maximale opbrengst dit jaar beperkt werd tot 8.000 kg/ha, werd de oogst op individuele basis iets sneller uitgevoerd dan normaal, maar gespreid over een normale periode van ongeveer drie weken, gezien de heterogeniteit van de rijping tussen de wijngaarden en tussen de druivenrassen door. Voor de drie druivenrassen die je vindt in de Champagnestreek komt de optimale rijpheid op verschillende tijdstippen; afhankelijk van het type druif en het microklimaat waarin ze groeien. Tijdens de oogst begint het plukken meestal met chardonnay, terwijl pinot noir en meunier langer aan de wijnstok kunnen blijven, afhankelijk van hun gezondheid.

Proef Moët & Chandon’s unieke savoir-fête

Moët Impérial is de meest iconische champagne van het huis, deze kwaliteit werd voor het eerst gecreëerd in 1869. Met een harmonieuze assemblage van Pinot Noir, Meunier en Chardonnay is Moët Impérial is levendig, genereus en aantrekkelijk. Deze wijn is het perfecte voorbeeld van het iconische karakter van het Huis: helder, fruitig, verleidelijk én elegant. Deze witgouden champagne  wordt veelal gedronken als aperitief. Rijke noten van lindebloesem, toast en brooddeeg zorgen voor een levendige smaaksensatie met zachte rondingen. Open, toegankelijk sprankelend en rijk – deze champagne is uitermate geschikt tijdens iedere viering.

Bij onderstaande bars en restaurants kunt u zelf met een glas Moët & Chandon Impérial Brut proosten op een goede oogst!

Bar 1672Gedempte Zuiderdiep 15, Groningen 
The Harbour Club Den Haag
The Harbour Club Vinkeveen
The Harbour Club Rotterdam
The Harbour Club Amsterdam Zuid
The Harbour Club Amsterdam Oost
Binckhorstlaan 36, Den Haag
Groenlandsekade 1, Vinkeveen
Kievitslaan 25, Rotterdam
Apollolaan 2, Amsterdam
Cruquiusweg 67, Amsterdam
No RulesMarie Heinekenplein 5-8, Amsterdam
Simply FishKoninginneweg 212, Amsterdam
Nice by ElliottDe Grent 22, Noordwijk
Aqua Asia ClubHolland Amerikakade 106, Rotterdam
Café in the cityRodezand 46, Rotterdam

#MoetImperial
#harvesttoast